Er det muligt at surfe anonymt på internettet?

Er det muligt at surfe anonymt på internettet?

8. januar 2021 Slået fra Af admin

De fleste personer får tit et chok når de finder ud af hvor lidt privatliv man egentligt har når man benytter sig af internettet. Næsten alle hjemmesider og online services gemmer alt hvad du foretager dig på deres sider, og din internetudbyder logger typisk alt hvad du overhovedet foretager dig på internettet. Derudover kan hackere også finde frem til din IP-adresse og dermed en helt masse information omkring dig og dit internetforbrug. Derfor er der selvfølgelig mange der sidder tilbage med spørgsmålet om hvorvidt man kan surfe anonymt på internettet, og det vil vi forsøge at svare på i denne artikel.

 

Langt de fleste browser har en ”privat browser” feature bygget ind i deres browser, som fungerer på den måde at der aldrig efterlades data i f.eks. din søgehistorik og downloadhistorik. Dette er en god feature, da det betyder at andre personer som senere hen benytter sig af den samme enhed, ikke vil kunne se hvad du har brugt selve enheden til. Det betyder dog ikke at du bevæger dig anonymt rundt på internettet – faktisk overhovedet ikke. Selvom du har browseren til at køre gennem ”privat browser” kan din arbejdsgiver, internetudbyder, eller service stadig følge din IP-adresse  og dermed alt din adfærd på internettet. ”Privat browser” indstillingerne på internettet er altså kanon til ikke at efterlade nogen spor på den specifikke enhed, men de gemmer altså ikke IP-adressen for de ting du besøger gennem denne private internetbrowser.

 

Hvis du gerne vil skjule dit adfærd og dermed din IP-adresse helt på internettet er der flere forskellige måder du kan gøre det på. Først og fremmest kan du besøge et offentligt WI-FI og foretage dig det du vil gennem dette. Da der kan være er flere hundrede eller endda tusinde der benytter sig af det samme offentlige netværk på en gang over den samme IP-adresse, er det næsten umuligt at regne ud hvem der gør hvad på nettet. Derudover kan du gøre brug af et VPN-program. Et godt VPN-program er en enormt pålidelig, troværdig og simpel måde at sløre ens IP-adresse, og er typisk brugt for at kunne låse op for indhold der er geografisk låst i specifikke områder. Sidst men ikke mindst kan du også benytte dig af en ”Tor Browser”, som er en yderst effektiv måde at skjule sin IP-adresse på. Her vil du dog lide af en meget langsom internetforbindelse, som kan gøre brugeroplevelsen af dette meget træls. Tor Browsers sender din internettrafik ud gennem et hav af servers- og computere, som står spredt ud over hele verdenen. Dette gør det tæt på umuligt at følge din trafik.

 

Som du kan læse surfer vi altså overhovedet ikke særligt privat på internettet, som vi måske ellers troede at vi gjorde. Der er flere forskellige måder hvorpå du kan skjule din IP-adresse så meget som muligt, og her er VPN-services, brug af offentligt WI-FI eller en Tor Browser de tre mest effektive metoder at gøre det på.