Giv dine forældre et sted at bo med omvendt forældrekøb

Giv dine forældre et sted at bo med omvendt forældrekøb

1. juni 2022 Slået fra Af admin

Hvis du som barn gerne vil købe en bolig, som du kan leje ud til dine forældre, er der tale om et omvendt forældrekøb. Det er en købsform, der har vundet større og større indpas de seneste år. Det er dog også en købeform, som har både fordele og ulemper behæftet til sig. Hvis du derfor gerne vil vide mere om ordningen, og hvorvidt den er noget for dig, kan du roligt læse videre.

Mere om ordningen

Selve ordningen er sådan set nem at forstå. Et voksent barn vil gerne købe en bolig til sine forældre, så forældrene har mulighed for at bosætte sig til en overkommelig og fordelagtig leje.

Ofte opstår dette behov, når forældrene når pensionsalderen. Hvis forældrene ikke selv besidder en større formue, kan det være svært at finansiere en bolig på egen hånd. Derfor vil flere og flere børn gerne bidrage, så deres forældre kan få en velegnet bolig, der passer til forældrenes behov.

Børnene lejer ud til forældrene

Med et omvendt forældrekøb er det altså det voksne barn, der lejer deres bolig ud til forældrene. Dermed opstår der også et lejeforhold med barnet som udlejer og forældrene som lejere.  Det betyder derfor også, at det omvendte forældrekøb giver adgang til en række fordele – ligesom almindeligt forældrekøb.

Et omvendt forældrekøb er ikke det samme som et forældrekøb

Selvom ordningen med omvendt forældrekøb langt hen ad vejen minder om et almindeligt forældrekøb, adskiller ordningen sig dog stadig på en række områder. Blandt andet kan ordningen udspille sig på følgende måder:

  • Barnet køber forældrenes nuværende bolig, hvorefter barnet lejer den ud til sine forældre
  • Barnet køber en helt ny bolig, så barnets forældre kan sælge deres nuværende
  • Barnet fraflytter sit eget hjem, så forældrene kan leje sig ind i denne bolig. Efter fraflytningen finder barnet en ny bolig

Fordele ved omvendt forældrekøb

Som nævnt er der både fordele og ulemper ved det omvendte forældrekøb. For barnets vedkommende er det ofte billigere at finansiere det omvendte forældrekøb. Det skyldes, at forældre på pensionsalderen ofte bosætter sig et billigere sted.

Hvis forældrene vælger at overdrage deres nuværende bolig til deres barn, vil det også være forskellige skattefordele, som barnet kan drage fordel af.

For forældrenes vedkommende er en af fordelene, at de går fra at være ejere til at være lejere. Dermed bliver de også berettiget til flere tilskud, hvilket kan give forældrene et større rådighedsbeløb.

Ulemper ved omvendt forældrekøb

Der er dog også visse ulemper behæftet ved ordningen. Blandt andet risikerer barnet at tabe penge på boligkøbet. Det sker, hvis renten eller ledigheden stiger. Det får nemlig boligpriserne til at falde, hvorved ejendommen bliver mindre værd.

For forældrenes vedkommende er de ikke sikret tilskuddet fremadrettet. Det vil sige, at hvis Folketinget beslutter at skære i boligydelsen til pensionisterne, vil forældrene pludselig ikke have så gunstige lejevilkår længere.